Event : Masterclass Ρωμέικο με το Οινοποιείο Ντουράκη , 29/5/23
Τη Δευτέρα 29/5/23 με μεγάλη μας χαρά φιλοξενήσαμε το Οινοποιείο Ντουράκη και τον οινοποιό Αντώνη Ντουράκη σε ένα μοναδικό masterclass για την Χανιώτικη ποικιλία Ρωμέικο . Το Οινοποιείο Ντουράκη βρίσκεται στον Αλίκαμπο Αποκορώνου Χανίων και από το 1988 φτιάχνουν με μεράκι κρασιά βιολογικής καλλιέργειας δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες αλλά και σε επιλεγμένες διεθνείς. Το Ρωμέικο είναι από τις παλαιότερες και σημαντικότερες ποικιλίας στα Χανιά καθώς είναι η ποικιλία από την οποία οι ντόπιοι φτιάχνουν τον παραδοσιακό μαρουβά και η Οικογένεια Ντουράκη την έχει πιστέψει και αναδείξει όπως της αρμόζει. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί τους το 2018 στο οινοποιείο και να μάθω από πρώτο χέρι τη μοναδική δουλειά που κάνουν και ήρθε η στιγμή που τους φιλοξενήσαμε και εμείς στο σπίτι μας , το Wine Barrique. Δοκιμάσαμε και αναλύσαμε τις διαφορετικές εκφράσεις της ποικιλίας μέσα από 4 ετικέτες.
1. Cassiopeia, Αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας
2.Apus Ρωμέικο , Blanc de noir
3. Το Ρωμέικο, Orange de noir
4. Euphoria, Οίνος γλυκύς φυσικός
Σ ‘αυτό το masterclass δεν μπορούσαμε να μην έχουμε wine pairing καθώς η καταγωγή του σεφ μας Τάσου Παπαδάκη είναι από τον Αλίκαμπο οπότε ήταν ο ειδικός για τα μοναδικά εδέσματα που δοκιμάσαμε.
1. Για το αφρώδες Ρωμέικο , τυροκροκέτα με Γραβιέρα Κρήτης & lime. Οι επίμονες και δροσιστικές φυσαλίδες ταίριαξαν πολύ όμορφα με την τηγανητή γραβιέρα και το λάιμ ανέδειξε τα αρώματα της ποικιλίας.
2. Για το λευκό Ρωμέικο , Χανιώτικο μπουρέκι με κολοκυθάκι, μυζήθρα Χανίων και πατάτα. Αρμονία αρωμάτων και γεύσεων .
3. Για το Ρωμέικο , orange de noir σε στυλ μαρουβά, γαμοπίλαφο και με τσιγαριαστό αρνάκι και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν το καλύτερο ταίριασμα. Η οξειδωτική παλαίωση και τα αρώματα από το δρύινο βαρέλι σε συνδυασμό με την οξύτητα έδωσαν σ’ αυτό το πιάτο αυτό που είχε ανάγκη. Το στακοβούτυρο στο πιλάφι και το μελωμένο τσιγαριαστό αρνί βρήκαν το ταίρι τους.
4. Τέλος για το επιδόρπιο Ρωμέικο έφτιαξε καλιτσούνια με μέλι για ένα μοναδικό κλείσιμο.
Στο τέλος της εκδήλωσης κληρώθηκε μια φιάλη Magnum για έναν τυχερό, ευγενική προσφορά από το Οινοποιείο.
Η ουσία του κρασιού είναι να το απολαμβάνουμε με καλή παρέα. Αυτή τη βραδιά γίναμε όλη μια παρέα δοκιμάζοντας και μαθαίνοντας καινούρια πράγματα . Σας ευχαριστούμε πολύ όλους για την παρουσία σας!!!
Άννα Νινέ
Co owner & Sommelier
Wine Barrique